Ülseratif Kolit

İltihabi bağırsaq xəstəliklərı yoğun və nazik bağırsağın iltihabi durumlarını ehtiva edən, səbəbi tam olaraq anlaşılamamış, iltahibi bağırsaq xəstəlikləri olan xoralı kolit və Kron xəstəliyi mədə-bağırsaq traktının ciddi orqanik xəstəlikləri olub, bağırsağın selikli qişasında iltihab yaradır.

Ülseratif Kolit

Ülseratif kolit yoğun bağırsağın iltihabi xəstəliyidır. Yoğun bağırsağın divarlarında iltihab və ülser şəklində yaralar meydana gəlir. Xəstələrin bir qismində başlanğıc dövrdə qəbzlik ola bilirsə də, ümumiyyətlə ishal vardır. Nəcis sübutdur. Qanla birlikdə selikli qişalar və irin də görülə bilir. Xəstəlik dərmanlarla müalicə edilməyə çalışılır. Ancaq müalicəyə yanıt alınamazsa yoğun bağırsağın bir qismi və ya bütünü əməliyyatla çıxardılır.

Xəstəliyin meydana gəlməsində immunitet sistemi ilə genetik və ətraf mühit kimi amillər rol oynamaqla yanaşı, səbəbi tam olaraq bilinmir. Xəstəliyə səbəb olan bir qida hələ təsbit edilməmişdir. Bunun yanında Yaponiyada iltihabi bağırsaq xəstəliyi olan fərdlər üzərində aparılan bir araşdırmada çox miqdarda şəkər istehlak etmək ilə ülseratif kolit riski arasında pozitiv bir əlaqə təsbit edilmişdir. Xəstəlik şiddəti ilə qidalar arasındakı əlaqəni müəyyən etmək məqsədiylə İngiltərədə aparılan bir araşdırmada sulfid ehtiva edən qidaların və kofeinin xəstəlik şiddətini artırdığı göstərilmişdir. Sulfidlər şərab və bira kimi ferment məhsullarda təbii olaraq varkən, qatqı maddəsi olaraq un məmulatları, sos, sirkə, vafli, konserv, şərab və qurudulmuş meyvələrdə qoruyucu  olaraq istifadə edilir.

Ülseratif kolit artmasıyla əlaqələndirilən qatqı maddələrindən biri də karragenandır (E407). Karragenan dəniz yosunundan əldə edilən bir təbii qatılaşdırıcı olaraq gel, dondurma, süd və şokolad kimi məhsullarda istifadə edilir. Karragenanın mədə-bağırsaq sisteminə zərərlərinin incələndiyi bir məcmuədə, sınaq heyvanlarında bağırsaqlarda ülseratif kolitə bənzər ülserləşmə baş verməsiylə əlaqəli ola biləcəyi və insanlar üçün də risk daşıya biləcəyi bildirilmişdir.Bununla yanaşı karragenanın heyvanlar üçün riskli olduğu, insanlar üçün isə risk daşımadığı yönündə etirazlar olmuşdur. Ülseratif kolitli xəstələr sulfitlər ilə karragenan ehtiva edən hazır qidaları istehlak edərkən diqqətli olmalıdırlar.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Bir cavab yazın

    Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir