Adı: Sirkə turşusu
Mənşəyi: Sintetik
Təsviri: Bakteriya və göbələklərə qarşı qoruyucu olaraq geniş şəkildə istifadə edilir. Asidik qidalarda qoruyucu və aroma komponenti, yağ təmizləyicisi kimi tətbiq edilir. Əsasən şəkər, melassa və ya spirtdən bakterial fermentasiya ilə və ya asetaldehiddən kimyəvi sintez yolu ilə istehsal olunur. Sirkə kimi dad və qoxusu çox güclüdür. Türkiyədə istifadəsi sərbəstdir. Əsrlərdir istifadə edilən və antimikrobial təsiri olan orqanik bir turşudur. Asetik turşu saf halda ikən sirkə dadındadır. Asetik turşu sirkədə 4-8 % arasında var. Bu qatqı maddələri ətlərin olğunlaşmasında, tərəvəz və balıq konservlərində, turşu, mayonez, ketçap, salamura və souslarda istifadə edilir. Natrium asetat isə xüsusilə bəzi çörəklərin mühafizə edilməsində istifadə edilir. Asetik turşu, melas və şəkər kimi karbonhidratlı qidalardan asetik asitl fermentasiyası yoluyla və ya süni olaraq asetaldehit və butanın oksidasiyası yoluyla çıxarılır. Natrium asetat qidalarda qoruyucu maddə olaraq istifadə edilir. Bu qatqı maddəsi bakteriya və kiflərə qarşı təsirlidir. Bu qatqı maddələri ət, tort və çörəklərdə istifadə edilir.
Riskləri: Bir çox məhsulda geniş istifadə olunduğundan zərərsiz olduğu zənn edilir. Sirkəyə allergiyası olanlar üçün allergikdir. Xaricdən qəbul edildikdə ağciyərlər üçün son dərəcə təhlükəli olur. Qətiyyən tövsiyə olunmur!