E415

Adı: Ksontan kitrəsi

Mənşəyi: Sintetik, GDO-lu

Təsviri: Şəkər, melas və “xanthomonas campestris” bakteriyasinin genetik strukturu dəyişdirilərək əldə edilir. Bir çox fərqli məhsulda qatılaşdırıcı, stabilizator və emulqator olaraq istifadə edilir. Türkiyədə orqanik etiketli məhsullar daxil olmaqla, istifadə olunur.

Riskləri: Geniş istifadə edildiyindən gündəlik istehlak miqdarı yüksəkdir. Buna görə qaza və şişkinliyə səbəb olur. Bəzi analizlər astmaya, tənəffüs problemlərinə, dəri reaksiyalarına və allergiyalara səbəb olduğunu göstərmişdir. Qətiyyən tövsiyə olunmur!

Ksantan kitrəsi ən çox salat sousları, şorbalar, salat, məzə, konserv, mayonez, ketçap, südlü şirinlər, soba məhsulları, spirtsiz içkilər, siroplar, imdingler, tort dolğuları, dondurma və dondurulmuş məhsullarda qatılaşdırıcı olaraq istifadə edilir. Bu gelləşdiricini ehtiva edən şəkərləmələr udularkən boğaza yapışa bilmə ehtimalından ötəri boğulmalara səbəb ola biləcəyi üçün diqqət yetirilməlidir.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Bir cavab yazın

    Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir