E425

Adı: Konyak

Digər adı: Amorphophallus Konjac

Mənşəyi: Bitki mənşəli

Təsviri: Yaponiya, Çin və İndonezya bölgələrində yetişən Konyak “wortelknol” bitkisindən əldə edilir. Başda qənnadı, konfetlər olmaqla, əksər məhsularda qatılaşdırıcı, stabilizator və emulqator olaraq istifadə edilir. Konjak kitrəsi, Cənub və Orta Asiyada yetişən Amorphophallus konjak bitkisinin köklərindən əldə edilir. Konjak kitrəsi, ümumiyyətlə Yaponiya və Çin kimi Asiya ölkələrində hazırlanan makaronlarda, yeməklərdə, şəkərləmələrdə və zəifləmə məhsullarında istifadə edilir. Yüksək dozada qəbul edildikdə həzm sistemində qaz əmələ gətirir. Konjak kitrəsiylə hazırlanan şəkərləmələr ağızda suyla birlikdə birləşdiyində boğaza yapışıb uşaqların boğulmasına səbəb ola bilmə riski vardır. Avropa Birliyi Komissiyası 2002/247/EG nolu qərar ilə 5 Avqust 2002 tahhinden etibarən E 425 qatqı maddəsinin gel qatılığındakı şəkərləmələrdə istifadəsini qadağan etmişdir. E 425 i konjak kitrəsi və E 425 ii konjak glukomannan, konjak tozundan əldə edilir.

Riskləri: Bəzi məhsullarda istifadəsi qadağan edilmişdir. Qənnadı məhsullarında konyakı yüksək dozada almaq mümkün olduğu üçün, onun həmin məhsullarda istifadəsi qadağan olunur. Tənəffüs və  bağırsaq problemlərinə, ishala səbəb olur, vitaminlərin qana hopmasına mane olur. Qətiyyən tövsiyə olunmur!

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Bir cavab yazın

    Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir