Adı: Kalsium oksid
Mənşəyi: Sintetik
Təsviri: Əhəngdən əldə edilir və turşuluq tənzimləyicisi olaraq istifadə edilir. Ağ və qəhvəyi rəfinə edilmiş şəkər emalında saflaşdırıcı olaraq, soba məhsullarında stabilizator və mayalar üçün qida, sosiskalarda üzlük hazırlanmasında, kakao-şokolad məhsulları, dondurmalarda, spirtli içkilərdə və bağırsaqlı məhsullarda istifadə edilir. Sənayedə isə kərpic istehsalı və zərərvericilərin məhv edilməsində istifadə edilir. Türkiyədə istifadəsi sərbəstdir.
Riskləri: Zəhərləyici olduğundan dərilə birbaşa təması dəri və selikli qişalarında zədələnməyə və dəri soyulmalarına səbəb olur. Qətiyyən tövsiyə olunmur!