E640

Adı: Qlisin

E640i: Qlisin

E640ii: Natrium Qlisinat

Mənşəyi: Sintetik, Bitki mənşəli

Təsviri: Əsasən jelatindən və heyvan tullantılarından istehsal olunur. Qismən də sintetik olaraq istehsal olunur. Çörək mayası üçün qida və dadlandırıcı olaraq da istifadə edilir. Müxtəlif soba məhsullarında də geniş şəkildə istifadə edilir. Türkiyədə istifadəsi sərbəstdir. Qlisin proteinin temel yapı taşı olan təbii bir amin turşusudur. Qlisin əksəriyyətlə heyvan mənşəli qaynaqlı olan jelatindən, qismən də sintetik olaraq əldə edilir. Şorba, sous və ət məhsullarında dadı artırmaq üçün istifadə edilir. Bişmiş və qızardılmış məhsullar qaralmağı təmin edir. Bundan başqa qlisinin qoruyucu və antioksidləşdirici xüsusiyyəti də vardır.

Riskləri: İştahaçıcı olduğundan piylənməyə səbəb olur. Heyvanlar üzərində aparılan təcrübələrdə heyvanların inkişafdan geri qalması, bəzilərində isə ölümlə nəticələnmişdir, FDA bu qatqı maddəsini qadağan olunmasını tövsiyə edir. Bundan başqa jelatin (E441) kimi donuztərkibli olma ehtimalı yüksəkdir. Qətiyyən tövsiyə olunmur!

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Bir cavab yazın

    Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir