Adı: Benzoy qətranı
Mənşəyi: Bitki mənşəli, sintetik
Təsviri: Əvvəllər sadəcə yağlarda qoruyucu olaraq istifadə edilirdi. Lakin hal-hazırda limonad, dondurma, şokolad, saqqız, hazır qəhvə, kosmetika, dərman istehsalında dadlandırıcı kimi istifadə edilir. Qurudulmuş meyvələrdə və qənnadı məhsullarında isə örtük və qoruyucu kimi istifadə edilir. Cənub-şərqi Asiya və İndoneziyada yetişən Styrax cinsi ağacdan əldə edilir. Şəkərləmələrdə səthi qaplayıcı maddə olaraq istifadə edilə bilir.
Riskləri: Kanserogendir. Astmaya, allergiyalara, sinir sistemi xəstəliklərinə, uşaqlarda hiperaktivliyə səbəb olur. Benzoy turşusu (E210) ilə askorbin turşusu (E300)-in eyni mühitdə olması zəhərlənmələrə səbəb olaraq, mədə və bağırsaq kanalının qıcıqlanmasına səbəb olur. ADI dəyəri sıfırdır. Qətiyyən tövsiyə olunmur!