E965

Adı: Maltit və maltit siropu (Maltitoz and Maltitoz Syrop)

Mənşəyi: Sintetik, bitki mənşəli, GDO-lu

Təsviri: Geni dəyişdirilmiş qarğıdalı nişastasından əldə edilən maltozadan istehsal olunan sintetik şəkər dadlandırıcısıdır. Çörək məhsulları, şirniyyatlar, qurudulmuş meyvələr, qazlı, aromalı, enerji içkiləri, meyvə şirələri, dietik məhsullarda dadlandırıcı və nəmsaxlayıcı agent olaraq istifadə edilir. Türkiyədə istifadəsi sərbəstdir. Maltitol və ya maltit, nişastanın fermentlər yardımıyla parçalanmasıyla əldə edilir. Ticari olaraq maltitol istehsalında istifadə edilən xammaddə, maltoz tərkibi yüksək qlükoza siropudur. Maltit qidalarda təxminən son 15 ildir istifadə edilir. 1 qram maltit bədəndə həzm edildiyində 2,4 kkal enerji verir. Maltitin qidalarda istifadəsi üçün hər hansı bir məhdudlaşdırma yoxdur. E 965 ümumiyyətlə limonad, şokolad, saqqız, pastil və şəkərləmələrdə istifadə edilir. Maltitol diş çürümələrinə səbəb olan bakteriyalar tərəfindən qida qaynağı olaraq istifadə edilməz.

Riskləri: GDO-ludur. Bağırsaq, mədə problemlərinə səbəb olur, ishal yaradır və diabetə səbəb olur. Haqqında daha ətraflı araşdırma aparılmalıdır. Qətiyyən tövsiyə olunmur!

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Bir cavab yazın

    Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir