Adı: İnvertazalar
Mənşəyi: Sintetik
Təsviri: Rəfinə olunmuş kristal şəkərini, fruktozaa və qlükozaya ayıraraq maye şəkərlərə çevirən fermentdir. Bərabər miqdarda yaranan fruktozaa və qlükoza maye şəkərinə “invert şəkər” də deyilir, invert şəkərin qida, içki və dərman sektorlarında geniş tətbiqi məlumdur. Şəkər istifadə olunan bütün məhsullarda tətbiq oluna bilir. Məhsulların saxlanılma müddətini uzatmaq məqsədi ilə istifadə edilir. GDO-lu olma ehtimalı vardır. Türkiyədə istifadəsi sərbəstdir. İnvertaz və ya sukraz fermenti mikroorqanizmlərdən əldə edilir. invertaz, çay şəkəri saxarozanın qlükoza və fruktozaya parçalanmasını təmin edər. invertaz insan tüpürcəyində də olan bir fermentdir. Şəkər qamışı və çuğundur məhlullarından invert sirop istehsalında invertazdan faydalanılır.
Riskləri: Rəfinə edilmiş şəkərlərin səbəb olduğu piylənmə, diabet kimi bir çox xəstəliyə səbəb ola bilər. Qətiyyən tövsiyə olunmur!